FELSŐVEZETÉK SZERELÉS

Mester Utca Könyves Kálmán Krt.

Megbízónk a Budapest Közút Zrt volt ebben a munkában, és feladatunkat a Hunholz kft-vel közösen végeztük. A munkánk során el kellett bontanunk, Budapest látképét oly rég romboló, használaton kívüli csőhídszerkezetet. Ennek a komplex feladatnak részeként, a BKV Zrt felsővezetékhálózatát a tartószerkezeteivel együtt 350m hosszban le kellett bontanunk a hídszerkezet daruzásának idejére. A híd leemelésének előkészítő munkáiban a keretállások ledaruzását Borsos Dávid autodarus vállalkozó végezte. A híd és a tartópillérek daruzási feladait, a Koós Wéber Kft látta el. A híd elszállítását követően, a felsővezetékhálózatot visszaállítottuk eredetei állapotának megfelelően. A csőhíd bontása miatt és a híd egyben ledaruzása előtt, a statikai terveknek megfelelően, meg kellett erősítenünk a hídszerkezetét. A hidat a helyszínről a Berkó & Berkó Speciál Transport Kft szállította el, ezt követően a megbízónk kérésére, a hidat összedaraboltuk és a telephelyükre szállítottuk. Ezúton is megköszönjük minden egyes részfeladatot ellátó cégnek a hatékony és precíz munkát.

HÉV munkák

A megbízásunkat az A-Híd Zrt. és a Strabag MML Kft. konzorciumától kaptuk a H6-os HÉV vonalán felújítandó Grassalkovich úti híd alatt húzódó felsővezeték átépítésére. Feladataink közé tartozott a felsővezetékrendszer bontás előtti és utáni bemérése, híd alatt található felsővezeték tartószerkezetének cseréje, a hosszlánc cseréjével együtt, és a jelzőrendszer védelembehelyezése.

MÁV munkák

Feladatunk a Siemens Zrt megbízásából a Hunholz Kft-vel közösen az Esztergomi vasút villamosítási projektjén belül, több fázishatárra 25kV/230V AC feszültségváltók felszerelése, és a tartószerkezet legyártása volt. A feszültségváltókkal együtt túlfeszültséglevezetőket primeráramköri biztosítókat szereltünk fel, és 230V AC-s áramköröket is ki alakítottunk az előírt szerelvényekkel.


61-es villamos Ördögárok menti munkák

A TTD Expert Zrt és a Vízépszolg 94 Kft konzorciuma alatt felsorakozó VIV Zrt felkérésére végeztük el a BKV Zrt 61-es villamos vonalán, az Ördögárok támfalépítéshez kapcsolódó felsővezeték rendszer felsővezetéktartó oszlopok és a megállóvilágítás bontását, majd részben újjáépítését. A bontás során 3.8km 240mm2-es Cu szigeteletlen kábelt és 1510fm 100mm2-es Cu munkavezetéket szereltünk le és az építés során vissza. A megállóvilágítás is részben átépítésre került ahol leválasztó transzformátort is kellett telepítenünk.p>

Erzsébet híd

A Siemens Zrt megbízásából a Rudasgyógyfürdőnél újonnan kialakított megállóhoz kapcsolódó felsővezeték bontási és átépítési munkáit végeztük el. Egy vágányzár keretein belül rekordgyorsasággal egy hétvége alatt átépítettük. Feladataink közé tartozott a felsővezeték cseréje a híd előtt illetve után elhelyezett szakaszszigetelők és a hozzátartozó oszlopkapcsolók bontása. A munkaterületen lévő oszlopok újra festése és a lábazatuk javítása, továbbá a munkaterületen lévő oszlopok között új sodronyok és a hozzátartozó szigetelők rögzítőelemek felszerelése. A híd és a felsővezeték közé felcsapódás elleni védelem felszerelése, egy külföldi gyártó termékének beépítése.

Fogaskerekű hídfelújítások

Feratil Kft, Geobahn Kft és a Kútház Kft megbízásából, a hídfelújítás miatt szükségessé vált elektromos bontási és építési munkákat végeztük el. Ezen belül a hidakon átfutó 0,4kV-os erőátviteli 1500V DC áramvisszavezetési és a biztosítóberendezési kábeleket kellett ideiglenesen az elszálítandó hidak emelésikörzetén kívül felfüggeszteni. Ezen felül a hidak felett futó munkavezetéket elhúzni és a légkábeleket leszerelni, a hidak a hídpillérről ledaruzásának idejére. Majd a hidak felújítás utáni helyére daruzásánál az bontás előtti állapotot helyreállítani. Ebben a munkában feladatunk volt a biztosítóberendezés üzembehelyezéséhez elengedhetetlen üzemipróbák „fényáramköri mérések, menet és elzárási tervek végigfuttatása” is.